Fırsat Kartı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Aşağıda bize sıkça yöneltilen soruların cevaplarını bulacaksınız.

AB dışı ülkelerden Almanya’ya daha fazla nitelikli işgücü çekebilmek amacıyla 2020 yılında düzenlenmiş olan  Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası 2023 yılında yeniden revize edildi ve Federal Parlamento ve Federal Konsey’de onaylandı. Bu revizyon kapsamında “fırsat kartı” (Chancenkarte) isimli puanlama sistemine dayanan bir uygulama hayata geçirilecek.

Fırsat Kartı Almanya’ya iş aramak, meslek eğitim yeri aramak veya denklik işlemlerini yürütmek üzere gidebilmek için bir yıllığına verilen bir ikamet izni anlamına geliyor. Fırsat Kartı 10 maddelik seçim kriterlerinden en az 6 puan alan kişilere daha az bir bürokrasi ile Almanya’ya daha hızlı gidebilme imkânı sunuyor.  

  • Fırsat kartı 1 yıl boyunca geçerli olacak ve önceki vizelere göre çok daha az bürokrasi ve belge gereksinimi olacak.
  • Almanya’ya iş aramak için giden nitelikli elemanlar bu süre zarfında geçimlerini sağlamak için haftada 20 saati geçmemek üzere herhangi bir işte çalışabilecek.
  • Almanya’ya fırsat kartı ile giden kişiler iki defayı geçmeyecek şekilde ve tam zamanlı olarak bir iş yerinde deneme amaçlı çalışabilecekler. Bir iş yerinde çalışmaya başlayan kişiler iki kez iş yeri değiştirme hakkına sahip olabilecek.
  • Diploma denkliğinin artık Türkiye’deyken yapılması gerekmeyecek. Dolayısıyla fırsat kartı sahipleri bir yandan haftada 20 saat çalışırken, bir yandan da denklik işlemlerini yapabilecekler.

Bir yabancının Alman makamlarından Fırsat Kartı alabilmesi için

– Kişinin vasıflı eleman olması (Bunun için en az iki yıl gerektiren bir meslek eğitiminin ya da bir akademik eğitimin tamamlanmış olması ve diplomanın alındığı ülkede resmî kurumlarca tanınıyor olması gerekir) 

veya 

– Fırsat kartı kriterlerinden yeterli puan alması (en az 6 puan) gerekiyor.   

Belirlenen kriterlerden 6 puana ulaşabilen nitelikli kişiler, fırsat kartı almaya hak kazanacak. Fırsat kartı alabilmek için dil becerisi, mesleki deneyim, yaş durumu ve Almanya ile bağlantılı olma durumları değerlendirmeye alınıyor. Ayrıca fırsat kartı alacak kişinin geçimini garantiliyor olması da gerekiyor. 

Güncel olarak böyle bir kota yok. Ancak yeni yasada Federal Hükümet’e yönetmelik çıkarma yoluyla  kota koyma hakkı öngörüldü.

Temel olarak dil becerisi, mesleki deneyim, yaş sınırı ve Almanya ile ilişkili olma kriterleri aranıyor. Ancak bu kriterlerin hepsinin sağlanması gerekmiyor. 6 taban puana ulaşmak yeterli.

Dil becerileri için Almanca seviyenizin yanı sıra İngilizce seviyesi de puan getiriyor. Örneğin iyi seviye Almancaya 3 puan, yeterli seviye Almancaya 2 puan, C1 seviyesinde İngilizceye ise 1 puan veriliyor. 

Fırsat Kartı için mesleki deneyim de önemli bir kriter ve bu deneyimin SGK dökümü gibi belgelerle kanıtlanması gerekiyor. Diploma alındıktan sonraki dönemin son 5 yılında en az 2 yıllık iş tecrübesine sahip olanlar 2 puan, son 7 yılın 3 yılında mesleki deneyimi olanlar ise 3 puan alıyor. 

Fırsat kartına başvuran 35 yaşın altındakiler 2 puan, 35 yaşın üstünde ama 40 yaşın altında olanlar ise 1 puan elde ediyor.

Daha önce Almanya’da yaşamış olmak fırsat kartı için bir avantaj sağlıyor.  Son 5 sene içinde en az 6 ay Almanya’da yaşamış olanlar 1 puan alıyor. Bunun haricinde eşlerin de nitelikli olması ve şartları karşılıyor olması diğer eşe 1 puan olarak yansıyor. 

  • Eğer son yedi sene içersinde en az üç yıllık IT meslek deneyimiyle mukayese edilebilir yeterliliğiniz varsa
  • Almanya’da yıllık 52.560 € brüt maaş sunan bir iş bulduysanız ve
  • B1 seviyesinde Almanca bilginiz varsa (somut iş alanında sadece İngilizce bilgisi gerektiği kanıtlanırsa gerekmeyebilir)

Almanya’da IT alanında nitelikli iş gücü yasasından faydalanarak çalışabilirsiniz.

Fırsat Kartı uygulaması şu an henüz başlamadı. Yeni Nitelikli İşgücü Göçü Yasası yürürlüğe girdikten sonra başlayacak. Yasanın tamamen yürürlüğe girmesi 2024 yılı başlarından itibaren bekleniyor.

Scroll to Top