Almanya’da Çalışmak
Almanya AB dışı ülkelerden kalifiye iş gücünü Alman iş piyasasına çekmeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda “Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası” adlı bir yasa çıkarıldı. Türkiye’de bir meslek eğitimi aldıysanız veya yüksek öğrenim diplomasıyla elde ettiğiniz bir mesleğiniz varsa Alman iş piyasasına girmek ve oraya yerleşebilmek için şansınız oldukça yüksek.
Yasada nitelikli iş gücü olarak iki tip kalifiye eleman tanımı yapılıyor:
1) Yüksek öğrenimini tamamlamış olanlar
2) Meslek eğitimi almış olan kişiler
Bu doğrultuda vize başvurusundan önce temel koşul olarak, ilk önce diplomanıza uygun bir iş bulmanız ve ardından Almanya’daki yetkili denklik makamlarına başvurarak, söz konusu eğitimin Almanya’daki eğitimle eşdeğer olup olmadığını tespit ettirmeniz gerekiyor. Mesleki denkliğin dışında ayrıca ek olarak, yasayla düzenlenmiş olan bazı meslek grupları için (örneğin sağlık sektörü gibi) ”Meslek İcra Etme İzni” de talep ediliyor. Üniversite diploması olanlar için AB Mavi Kart uygulaması da bulunuyor.
AB Mavi Kart üçüncü ülke vatandaşı olan üniversite mezunlarına Avrupa Birliği ülkelerinden birinde çalışmaya imkan tanıyan bir ikamet iznidir. AB Mavi Kart alabilmek için, somut bir iş sözleşmesi ve belirli bir taban ücretin üzerinde bir yıllık brüt ücret önkoşulu vardır.
AB Mavi Kart Koşulları
- Almanya’da edinilmiş veya Almanya dışındaki bir ülkede edinilmiş ve Almanya’dakine eşdeğer bir üniversite/yüksek okul diploması sahibi olmak (Diplomanın mesleki denklik işlemleri için sitemizi inceleyiniz);
- Almanya’da bir işverenden somut bir iş teklifine sahip olmak;
Bu işin üniversite eğitiminizle ilgili bir alanda olması;
Bu işten yıllık en az brüt 58.400 Euro (2023 yılı için) kazanıyor olmanız gereklidir.
Ancak bu alt eşik matematik, BT, fen bilimleri ve tıp hekimliği gibi alanlarda düşürülmüş ve 2023 yılı için yıllık 45.552 Euro olarak belirlenmiştir. Öte yandan bu düşük eşikli iş sözleşmeleri için Federal Çalışma Ajansı’nın (Bundesagentur für Arbeit) onayı gereklidir.