Almanya iş piyasasında ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman açığını karşılayabilmek amacıyla, artık Avrupa Birliği dışından gelen iş gücüne de kapılarını açtı.
01 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe giren ve 2023 yılında yeniden revize edilen Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası ile AB’ye üye olmayan Türkiye gibi ülkelerden gelen kalifiye insanlar için yeni fırsatlar doğdu.
Bu yasa ile hem meslek eğitimi almış kesimlerin, hem de yüksekokul mezunlarının Almanya’da çalışabilmeleri ve belirli şartları tamamladıktan sonra oraya yerleşebilmeleri için önemli kolaylıklar getirildi.
Bu yasa ayrıca Almanya’da meslek eğitimi almak isteyen gençlere (25 yaş altı) veya kendi işini kurmak isteyen nitelikli kesimlere de yeni fırsatlar ve kolaylıklar sunuyor.
Eğer siz de nitelikli eleman tanımına uyuyorsanız ve Almanya’da yeni bir hayat kurmak istiyorsanız, aşağıdaki ilgili bölümlerden ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Biz de size seçtiğiniz bu yolda, uzmanlık bilgilerimiz ve iş piyasasındaki bağlantılarımızla eşlik etmekten mutluluk duyacağız.
* Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası Temmuz 2023 tarihinde Federal Alman Konsey’inde onaylanarak yeniden revize edildi ve sonbahar aylarından başlayarak en geç 2024 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu yasayla halen yürürlükte olan 2020 yasasına kıyasla bazı ek kolaylıkların önü açıldı. Aşağıdaki linklerde bulacağınız bilgiler halen yürürlükte olan Mart 2020 yasasına ilişkindir ve henüz yürürlüğe girmemiş olan reformun sağladığı ek kolaylıkları içermemektedir.
Almanya, dünya genelinde iş fırsatları ve kariyer gelişimi için popüler bir hedef haline geldi.
Almanya’da bir kariyer hayal ediyorsanız işte yapmanız gerekenler…
Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası'na göre bir meslek eğitimi diploması olanlar ve üniversite mezunları nitelikli eleman olarak tanımlanıyor. Yasa, vasıfsız kişiler veya işler için Alman iş piyasasına erişim imkânı sunmuyor.
Almanya'da yaşamak, çalışmak veya meslek eğitimi almak isteyenlerin mutlaka Almanca öğrenmesi gerekiyor. İş kolu ve şirket yapısına göre işverenin talep ettiği dil seviyesi farklılık gösteriyor. Vize için gidiş amacına göre talep edilen dil seviyelerine "Almanya'da Çalışmak" menüsünden ulaşabilirsiniz.
Almanya’ya Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası kapsamında çalışma amaçlı gidebilmek için mutlaka bir iş sözleşmesi veya meslek eğitim yeri (çıraklık) sözleşmesi yapmış olmanız gerekiyor. Alman işverenlerin eleman taleplerinde değerlendirilmek üzere özgeçmişinizi bu siteye yükleyebilirsiniz.
Almanya’ya nitelikli iş gücü vizesiyle gidebilmeniz için yetkili makama başvurarak kalifikasyonunuzun Almanya’da verilen eğitimle eşdeğer olup olmadığını belgelemeniz gerekiyor. Fakat revize edilen ve 2024 yılından itibaren kademeli olarak yürürlüğe girmiş olan yeni nitelikli iş gücü göçü yasasına göre, artık denklik işlemleri Almanya'ya gittikten sonra da yapılabilecek.